събота, 4 юни 2011 г.

European Union

Координиран подход на ЕС ще защити по-добре правата върху интелектуалната собственост и ще помогне в борбата с пиратството и фалшифицирането.
Пиратството и фалшифицирането представляват заплаха за икономиката на ЕС, тъй като цените на пиратските или фалшивите изделия са по-ниски от тези на автентичните продукти и това затруднява стопанската дейност на почтените производители. Потребителите също са изложени на риск, тъй като фалшивите продукти често нарушават стандартите за здраве и безопасност.
Тази заплаха нараства, тъй като интернет улеснява незаконното изтегляне на музика, филми, софтуер и други лесно дигитализирани творби. Междувременно фалшификаторите разшириха обхвата на търговията си от фалшифицирани луксозни стоки към по-често срещани неща като храни, козметика, хигиенни продукти, лекарства и резервни части за автомобили.
За решаване на проблема Комисията предлага модернизиране на законите на ЕС за правата върху интелектуалната собственост, които защитават литературни, музикални и художествени творби (авторски права), открития и изобретения (патенти) и думи, фрази, символи и дизайни (търговски марки).
Истински и безопасни
Хората ще имат по-лесен достъп до защитени творби, както и гаранции, че купуваните от тях продукти и услуги са истински и безопасни.
Правата върху интелектуалната собственост са от огромно значение за 25-те милиона малки и средни предприятия в Европа, тъй като защитават техните инвестиции в нови продукти и услуги, помагат им да си осигурят достъп до финансиране и засилват честната конкуренция.
Предприятията и изобретателите ще имат полза от по-опростена патентна система, тъй като настоящата е твърде сложна и скъпоструваща.
Преминаването от фалшифицирани и пиратски стоки към законна търговия ще помогне и за повишаване на данъчните приходи за правителствата от ЕС.
Сред предложените промени са DeutschEnglishfrançais:
  • създаване на единна система за защита на патенти, така че инвеститорите да регистрират само един патент, обхващащ повечето страни от ЕС. Това ще доведе до намаляване на разходите и бюрокрацията.
  • по-ефективна защита на марките чрез модернизирана система за търговските марки, която ще бъде по-проста, по-бърза, по-ефективна, по-ефикасна и по-последователна
  • улесняване на достъпа до защитени с авторски права творби, по-специално що се отнася до онлайн достъпа, включително и до европейското културно наследство
Предлага се също по-ефективна стратегия за прилагане на правата върху интелектуалната собственост в ЕС, по неговите граници и в партньорство със страни извън Съюза.
Следващи стъпки
Комисията ще направи конкретни предложения преди 2014 г.
През 2009 г. в страните от ЕС бяха заловени около 118 млн. фалшиви артикула, като 18 % от тях представляваха заплаха за общественото здраве.

1 коментар: