четвъртък, 21 април 2011 г.

Петиция


                                                                            До Народното Събрание
                                                                             на Република България
                                                                             До Министерството
                                                                              на образованието и науката

                                      Петиция

                                                От български граждани,
                         заинтересовани от реформата на образователната ни система


Всички ние сме пристрастни към образованието в България. Икономиката ни е основана на знанието, а качествата на образованите хора се отразяват на общественото ни развитие.
Министър Даниел Вълчев имаше изявление в началото на управлението си, че ще покани всички директори, навършили пенсионна възраст, да напуснат системата. До края на мандата си той не е направил нищо по въпроса, за да докаже, че думите пораждат дела. В просветното министерство работят много пенсионери - учители и ръководни кадри.
За заемането на длъжността “учител” има нормативни изисквания, които се погазват. Например, за "учител по английски език" е нужен професионалист, който е придобил специалност "Английска филология".
Най-високата образователна и професионално-квалификационна степен е за предпочитане. На практика се допускат очевидни нарушения. Работят учители, които нямат образователен ценз, а на борсата се оставят по-грамотните учители. Успехът от дипломите е незначителен критерий при автономията на директорите да подбират кадри. Настоявам да се спазват по-обективни критерии за сключване на договор за неопределено време! Народното Събрание да промени статуквото, за да даде шанс на по-образованите хора да работят. Искаме да се наложат следните промени:
1/ Да се обявяват конкурси за длъжностите в бюджетния сектор в ДВ и в седмичник.
2/ Да се назначават най-квалифицираните кандидати. Когато имат повече от една специалност, това да не се счита за пречка за работа. Твърдението, че кандидатът е свръхквалифициран е несериозно и обидно.
3/ Служителите, които нямат образователен ценз да преминат от договор за неопределено време в договор за определено време. Да се сключи допълнително споразумение с тях за промяна на условията на статута им до завършване на специалност, отговаряща на първите преференциални специалности за заемане на длъжността с конкурс.
4/ Пенсионерите да бъдат освободени и местата им да бъдат обявени в Бюрото по труда и РИО на МОН. Да се ползват преференции за по-ранно пенсиониране в образователния сектор. Лица на 60 и 64 години често са болни и преуморени от работата с обучаеми. Изглежда, че учителките трябва да започват на 23 години и да работят без прекъсване 37 години, а учителите да работят 41 години непрестанно. Практически и постижимо, когато работят на два трудови договора. Все по-често се сключват срочни договори, които по закон са за временна и сезонна работа. Обяснението е, че не е ясно дали ще се сформират паралелки.
5/ Конкурсите за директори да бъдат обявявани в национален вестник, тъй както и в ДВ.
6/ Министърът на образованието и науката да представи в доклад пред Парламента за направените предписания към учителите, които са назначени според последните точки на Инструкция№2 от 1994г. Същата Инструкция да се актуализира.

7/ Инструкция №2 от 1994г. за назначаване на учителите да бъде променена с изрично предпочитание към кадрите, чиято специалност е класирана на първите места, т.е. на тези професионалисти да се дава по-добре платената работа, на тях да се дават лекторски часове с предимство.
За съжаление, приоритетите остават само по прашните канцеларии от времето на социалистическия реализъм, т.е. отговорните хора растат на върха, а не в градината на българското училище.
Надявам се тази петиция да достигне до истинските демократи в България! Долуподписаните са заинтересовани от повишаване на образователните стандарти и справедливи трудови възнаграждения.
Пишете за промените, за които се борите!


Инициативен комитет:
Председател:
Мария Чулова,

магистър по Българска филология,
магистър по Английска филология,
магистър по Международна търговия
гр.Пловдив,
21.10.2007г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар